2022 Birinci Çeyrekte Bütçe Hedefini İkiye Katladı…
Akça Kimya Genel Müdürü Alp Sarıcı, Türk kimya sektörünü ve Akça Kimya’nın birinci çeyreğini değerlendirdi.
Akça Kimya “2022 Birinci Çeyrekte Bütçe Hedefini İkiye Katladı”
Akça Kimya Genel Müdürü Alp Sarıcı: “İlk Çeyrekte Karlılığımız Yüzde Yüz Büyüdü”
1942 yılında kimyevi maddeler ticaretiyle başladığı yolculukta farklı sektörlerdeki yatırımları ile büyüyerek 80 yılı geride bırakan Zülfikarlar Holding’in bünyesinde yer alan Akça Kimya, 2022 yılının ilk çeyreğinde bütçe hedefini ikiye katladı. 2022 yılı için ciroda yüzde 60 ve FAVÖK’de yüzde 40 civarında bir artış hedefleyen Akça Kimya, birinci çeyrekte bekledikleri brüt kar ve FAVÖK hedeflerinin yaklaşık yüzde 40-45 üzerine çıktı. VÖK hedefinin iki katına ulaşırken, yeni anlaşma ve ürün gruplarıyla Türkiye pazarındaki varlığını daha da arttırdı.
Lojistik avantajla rakiplerinden ayrılıyor
Alkaliler, fosfatlar, tuzlar ve asit grupları başta olmak üzere 100’ü aşkın ürün çeşidi ile deterjan, kozmetik, gıda ve yem, tarım, kağıt, tekstil, yapı ve boya sektörleri gibi birçok endüstri alanına kimyasal ürün tedarik eden Akça Kimya, hitap ettiği sektörlerdeki müşterilerine hem standart hem de özel ürün sunuyor. Akça Kimya; Zülfikarlar Holding’in kendine ait limanı, antrepo sahası ve antrepo tankları ile özellikle sıvı yük gemilerine sağladığı lojistik avantajla rakiplerinden ayrılıyor.
Geçen yıl 110 milyon TL FAVÖK kaydedildi
2021 yılında 110 milyon FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) kaydeden Akça Kimya’nın 2022 yılı hedefleri arasında Türkiye içinde bölgesel büyüme ve ihracat ile büyümek yer alıyor. Akaryakıt dağıtım (Türkiye Petrolleri), enerji (TESLA Hidroelektrik santralleri), kimya (Akça Kimya) ve finans (Akdeniz Faktoring) sektörlerinde faaliyet gösteren, 2020 yılı itibariyle konsolide cirosu 3 Milyar USD’a yaklaşan Zülfikarlar Holding bünyesinde yer alan Akça Kimya; Yarımca tesisine ek olarak tüm Türkiye’de de satışlarını artırmayı hedefliyor.
Bu hedefle 2021 yılında İzmir Aliağa şubesini hizmete açan Akça Kimya, Türkiye’nin güney bölgelerindeki satışlarını artırmak için ithal edilen kimyevi maddelerin depolanmasını sağlamak üzere Hatay ilinde lojistik çözüm merkezleri ile sıvı ve kuru yük depolamada anlaşmalara vardı. 2022 yılı içerisinde ise Hadımköy’deki antrepolardan sevkiyatlara başlayan Akça Kimya, 2022 yılı ilk çeyreğinde Türkiye pazarında varlığını daha da arttırdı.
Akça Kimya 2022 ilk çeyreğinde bütçe hedefini ikiye katladı
Akça Kimyanın birinci çeyreğini değerlendiren Akça Kimya Genel Müdürü Alp Sarıcı, Büyük bir sıçrama gerçekleştirmiş olduklarını belirterek, “2021 yılı sonrası birçok bilinmezin olmasına rağmen 2022 yılı için ciroda yüzde 60 ve FAVÖK’de yüzde 40 civarında bir artış hedefledik. Hedeflerin çeyrek bazlı kırılımına göre birinci çeyrekte beklediğimiz brüt kar ve FAVÖK hedeflerinin yaklaşık yüzde 40-45 üzerine çıktık. Akça Kimya olarak iyi bir finansal yönetim gösterdik ve uyguladığımız finansal stratejiler sonucu VÖK (Vergi Öncesi Kâr) hedefimizin iki katına ulaştık.” diye konuştu.
Pandemi sürecinde önemi artan gıda, temizlik, hijyen ve tarım sektörlerinin portföylerinde önemli yer tutması sebebi ile tüm kısıtlamalarda dahi faaliyetlerine aralıksız devam ettiklerini ifade eden Genel Müdürü Alp Sarıcı, “2022 yılını bir fırsat yılına çevirerek bölgesel genişlememize devam ederken aynı zamanda yurt dışında firma satın alarak büyümemizi ihracat pazarlarına açacağız. Türkiye’nin güney ve batı bölgelerinde oluşturduğumuz satış organizasyonu ve lojistik merkezlerimize, bu yılın ilk çeyreğinde Trakya bölgesinde oluşturduğumuz lojistik organizasyonunu ekleyerek daha önceden erişmekte güçlük çektiğimiz müşteri portföyümüzü genişletiyoruz.” ifadelerinde bulundu.
Bağlı oldukları Zülfikarlar Holding’in sağladığı imkanlar, Yarımca tesisinin sıvı-kuru yük elleçleme kapasitesi ve limanın sağladığı lojistik avantajlar sayesinde ürün tedarikinin bu kadar zorlaştığı bir dönemde bile müşterilerine kesintisiz ürün sağladıklarını anlatan Genel Müdür Sarıcı, henüz yer almadıkları segmentlere de hizmet vermeye devam edeceklerini belirtti.
Kimya sektörü konumunu güçlendirdi
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan pek çok sektöre ara mal ve hammadde temin eden kimya endüstrisinin 2021 yılında dünya çapında üretim, lojistik ve tedarik gibi konularda problem yaşadığını belirten Genel Müdürü Sarıcı, 2022 yılında kimya endüstrisinde yaşanmakta olan gelişmeleri değerlendirdi. Sarıcı, stratejik önemi daha çok anlaşılan ve 30 civarında farklı sektöre üretim yapan kimya sektörünün, bazı sektörlerde yaşanan daralmalar, lojistik problemler ve hammadde fiyatlarındaki artışlara rağmen konumunu güçlendirdiğini ifade etti.