Ağlanacak halimize gülüyoruz
.
Piyasa kan ağlıyor, kurumlar enflasyon rakamlarını farklı açıklıyor, emekli, memur, işçi eve gidinceye kadar cebinde para kalmıyor, işsizlik hızla artıyor, Çünkü ürününü satamayan üretici, ayağını yorganına göre uzatmak için işçi çıkarıyor, üretimi kısıyor, üretim kısılınca, maliyet artıyor, maliyet artınca satış fiyatlarına yansıyor. Tüketim azalınca, devletin gelirleri düşüyor, çünkü vergi toplayamıyor. Örneğin içkiyi zam yapıldı, hızla halk evlerinde içki üretmeye başladı. Peki, bizi yönetenler bu duruma ne diyor, “ her şey güllük gülistanlık, tünelin ucu göründü”, Ben şimdi sormak isterim bu şekilde hangi tünelin ucu görülüyor? Çiftçi ürünü pahalıya ürettiği için, ürünü pahalıya satmaya çalışıyor, Pazardan bir kilo ürün alan şimdi yarım kiloya döndü. Pazarcı malı satamamaktan şikâyetçi, kurban bayramında satış için gelen kurbanlıklar geri döndü. Demek ki bunlar tünelin ucunu göremiyorlar.
Burada bir hikâyeye yer vermeden geçemiyeceğim, Meşhur Türk hakanlarından Timurlenk, vezirinin talebi üzerine toplanan vergileri arttırılmasını söylemiş. Vergiler arttırıldıktan sonra da, Vezirine çıkıp piyasanın nabzını ölçmesini ve kendisine rapor vermesini söylemiş.
Vezir çıkmış piyasayı yoklamış, her şey güllük gülistanlık, gelip raporu vermiş. Timur, zammın halkı rahatsız etmediğini duyunca, zam miktarının arttırılmasını söylemiş, öyle de yapmışlar. Tekrar piyasanın nabzı tutulmuş, ikinci zamma halkın bir kısmının homurdandığı görülmüş, yine rapor gelmiş, “ Bazı kişiler homurdanmaya başladı” denilmiş. Timur tekrar zam yapın demiş, tekrar vergiler arttırılmış, vezir çıkıp tekrar durumu müşahede edip, gelip Timur’a “efendim son artıştan sonra, millet oynamaya göbek atmaya başladı” deyince, Timur, kantarın topuzunu kaçırdık, zamları makul seviyeye indirin “ talimatı vermiş.
Bizde de artan fiyatlar karşısında çıldırmaya az kaldı. Bizi yönetenler yüzde 3-4 maaşlara zam yaparken, piyasada enflasyon rakamları yüzde 50 yi aştı. Bu Hükümet bütçeyi düzeltmek istiyorsa, maaşları acilen arttırmalı, bu artış piyasada talebi körükleyecek, talep artınca, vergi gelirleri artacak, vergi gelirlerinin yanı sıra tüketim artınca üretim artacak, üretim artınca istihdam artacak. İşsizlik düşecek.
Bizden uyarması, Siz kimsiniz bizden iyi mi biliyorsunuz diyenler varsa, bu konularda çözüm üretsinler de halkı ferahlatsınlar. Dönüp tarihe baksınlar, Rahmetli Erbakan hocamdan ilham alsınlar.