EditördenEDİTÖRDEN

Bangladeş’in devlet amblemi…

Su Nilüferi Bangladeş’in devlet amblemi ve  ulusal çiçeğidir. Amblem resmi hükümet belgelerinde ve para biriminde görünür. Bangladeş’te Nilüferlerin dört rengini görebiliriz: beyaz, pembe, kırmızı ve açık mavi.

Amblem, 1971’deki bağımsızlıktan kısa bir süre sonra kabul edilmiştir. Ortada, iki tarafı pirinç demetleriyle çevrelenmiş bir nilüfer, nilüferin üstünde dört yıldız ve birbirine bağlı üç jüt yaprağı vardır. Nilüfer ülkenin ulusal çiçeğidir ve Bangladeş’ten geçen birçok nehrin temsilcisidir. Pirinç, Bangladeş’in temel gıdası ve o ulusun tarımı için varlığını temsil ediyor. Dört yıldız, Bangladeş Anayasasında yer alan Cumhuriyetin dört kurucu ilkesini simgelemektedir: milliyetçilik, sosyalizm, demokrasi ve laiklik.

Doğal güzelliğiyle ünlü bir ülke olan Bangladeş’in yemyeşil manzaralarında nilüfer, saflığın, dayanıklılığın ve kültürel önemin simgesi olarak duruyor. Ülkeyi boydan boya kat eden birçok nehri ve su birikintisini kucaklayan nilüfer, Bangladeş’in ulusal çiçeği olarak yerini haklı olarak kazanmıştır. .

Nehirler, göletler ve bataklıklar da dahil olmak üzere ülkenin su kaynaklarında bol miktarda bulunan nilüferin bazen zorlu ortamlarda gelişebilme yeteneği, Bangladeş halkının dayanıklılığını ve gücünü yansıtıyor. Nilüferin içinde büyüdüğü bulanık suların üzerine çıkma yeteneği gibi, Bangladeş de tarihi boyunca sayısız zorluğun üstesinden gelme azmini göstermiştir.

Nilüfer, çeşitli sanat formlarında, edebiyatta ve dini bağlamlarda ortaya çıkan, Bangladeş kültürüne derinlemesine yerleşmiştir. Beyaz veya pembe yaprakları genellikle Budist ve Hindu geleneklerinde saflık ve aydınlanma ile ilişkilendirilir. Çiçeğin önemi, ruhani güzelliği nedeniyle hayranlık duyulan ve ruhsal gelişimin bir temsili olarak saygı duyulan eski zamanlara kadar uzanabilir.

Nilüferin büyüleyici varlığı aynı zamanda Bangladeş’teki sayısız yazar, şair ve sanatçıya da ilham kaynağı olmuştur. Narin görünümü ve canlı renklerinin sakin sularla yan yana gelmesi, çoğu zaman hayatın zorlukları arasında güzellik ve huzurun bir arada var olmasının bir metaforu olarak hizmet ediyor.

Nilüferin ulusal çiçek olarak belirlenmesi, Bangladeş’in kültürel mirasını ve doğal harikalarını koruma konusundaki kararlılığının bir kanıtıdır. Bu, ülkenin bitki örtüsünün asıl değerini ve bu bitkilerin kimliğini şekillendirmede oynadığı benzersiz rolü kabul ettiğini yansıtıyor.

Bangladeş, nilüferi ulusal bir sembol olarak benimseyerek doğayla olan köklü bağını kutluyor ve sınırları içinde bulunabilecek güzellikleri sergiliyor. Nilüfer, ülkenin geçmişini hatırlatan, bugününü temsil eden ve geleceği için bir umut ışığı görevi görüyor.

Nilüferin Bangladeş’in ulusal çiçeği statüsü, ülkenin zengin kültürel mirasına, manzaralarının güzelliğine ve halkının gücüne bir övgüdür. Zarif varlığıyla ülkenin su kaynaklarını süslemeye devam eden nilüfer, dayanıklılığın, saflığın ve Bangladeş halkı ile onları çevreleyen doğal dünya arasındaki kalıcı bağın canlı bir simgesi olarak duruyor.

Bangladeş’in Sylhet şehriyle Kardeş şehir Konya’nın Beyşehir ilçesinde Bangladeş Halk Cumhuriyeti Konya Fahri Konsolosluğu ve Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği işbirliği ile Beyşehir bahar etkinlikleri kapsamında1 Haziran 2024 tarihinde Bangladeş Su Nilüferi Günü düzenlendi.

Bangladeş Halk Cumhuriyeti Konya Fahri Konsolosu Deniz Bulkur 16 yılı aşkın süredir Bangladeş’te bulunmakta ve iki ülke arsındaki tarihi köklü ve kültürel temellere dayılı dostluk ve kardeşlik bağlarını gelecek nesillere aktarmada rol almakta. Kardeş şehir Konya’nın Beyşehir ilçesinde yetişen ve Bangladeş’in ulusal amblemi olan beyaz su nilüferinin iki kardeş ülkenin dostluk bağlarına anlam katacağını düşünerek yaptığı görüşmeler neticesinde Bangladeş Su Nilüferi günü etkinliği gerçekleşti

Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi M. Amanul Haq, İstanbul Başkonsolosu Mohammed Nore Alam, Konya Fahri konsolosu Deniz Bulkur, Ankara ve Konya’da yaşayan Bangladeşli vatandaşlar katıldı.

Program, Beyşehir Gölü Nilüfer Bahçesine 5 adet fidan dikimi ile başladı.

Beyşehir gölü tekne turuyla devam etti, tur boyunca Bengalce su nilüferleri ile  ilgili şarkıları çalındı ve beyaz su nilüferi alnında fotoğraf çekimi gerçekleşti.

Bangladeşe özgü görsellerinde sergilendiği etkinlik alanında Dernek başkanının açılış konuşmasından sonra yapılan protokol (Beyşehir belediye başkanı Adil BAYINDIR ve Ekselansları M.Amanul Haq’ ın konuşmaları ) konuşmalarının ardından 23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı ortaokul 5. Sınıflar fotoğraf yarışması ödül töreni ve sergi açılışı, güneşli bahçe sanat atölyesi resim sergisi açılışı,çocuk& gençlik orkestra ve korosu müzik dinletisinde “Ami Bangla Gaan Gai” adlı Bengalce şarkı öğrenciler tarafından seslendirildi.

Etkinliğe katılan misafirlere Bangladeş’in bereketli topraklarında yetişen çay ve  bitkilerinden üretilen ve ülkenin önde gelen çay üreticisi KAZI & KAZI’nin organik bitki çayları ikram edildi

Türkiye Bangladeş ilişkilerinin 50. Yılına özel Bangladeş Konya Fahri Konsolosluğu tarafından düzenlenen Temel Seviye Online Bengalce Eğitimi katılımcılarna Sertikaları teslim edildi ve grup fotoğrafı çekildi.

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır beyefendinin teklifiyle her sene Haziran ayının ilk haftasının Beyşehirde Bangladeş Su Nilüferi günü olarak kutlanılmasına karar verildi.

Konya Fahri konsolosluğunun Beyşehirde Bangladeş Kültür evi açma teklifi belediye başkanı tarafından ve Ankara Büyükelçisi Sayın M. Amanul Haq tarafından onaylandı. Konuyla ilgili gerekli çalışmaların yapılması için ilk resmi toplantının Ağustos ayında yapılmasına karar verildi.