Bangladeş’in “Milli Yas Günü” liderinin anısına yaraşır bir şekilde kutladı.
Bangladeşin Yas günü Bangladeşin Atası Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman’ı 1975 yılında düzenlenen korkunç bir suikast sonucu kaybetmişti.
Bangladeş Başkonsolosluğu tüm dünyayı etkisi altına alan bu Pandemi zamanında Başkonsolosluğumuz Türkiye’den, değerli Akademisyen ve Medya yetkilileri ile Zoom üzerinden yapılan Webinar ile biraraya geldi.
15 Ağustos, Bangladeş ulusu için tarihindeki en karanlık ve en utanç verici dönemdir. 1975’te o gün, tüm zamanların en saygın Bangladeşlisi ve bağımsız Bangladeş’in mimarı, Ulusun Babası Bangabandhu Şeyh Mucibur Rahman vahşice öldürüldü. Bu tarih, Bangladeş’te “Milli Yas Günü” olarak kabul edilmektedir.
Bangabandhu Şeyh Mucibur Rahman, 17 Mart 1920’de Bangladeş’in Gopalganj bölgesinde doğdu. Her mücadelede ve demokratik harekette milletine önderlik etti ve her türlü zulme, işkenceye ve ayrımcılığa karşı bir ses oldu. Bangladeş nihayet 1971’de kendisinin karizmatik, cesur ve vizyoner liderliği altında bağımsızlığına kavuştu. Bangladeş hükümeti, bu büyük liderin 100. Doğum Yıldönümünü anmak için Mart 2020 ile Mart 2021 arasındaki dönemi “Mujib Yılı” olarak ilan etti.
Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu, Ulusal Yas Günü’nü liderinin anısına yaraşır bir şekilde kutladı. Mili bayrak yarıya indirildi ve Bangabandhu’nun portresine çelenk konuldu. Konsolosluk tarafından Bangabandhu’nun şanlı hayatı ve eserleri üzerine yoğunlaşmak üzere “Lider ve Bir Ulusun Doğuşu” başlıklı bir webiner düzenlendi. Başkonsolos Dr. Muhammed Monirul İslam’ın moderatörlüğünde düzenlenen webinere Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Betül Çotuksöken, İslam İşbirliği Gençlik Forumu(ICYF) Başkanı Sayın Taha Ayhan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sayın Sibel Güneş, Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi Sayın Doğan Satmış, Istanbul Universitesi Atatürk Ilke ve Inkılarları Tarihi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Sayın Hayrunisa Alp, NTV Yabancı Haberler Direktörü Sayın Derya Altay ve Daily Sabah Politik Haber Editörü Sayın Şeyma Nazlı Gürbüz katıldı.
Bangladeş Milletinin Babasına derin bir saygı duruşunda bulunan konuşmacılar, siyasi özgürlük, ekonomik refah ve dış ilişkiler alanlarına özellikle vurgu yaparak hayatının, mücadelesinin, ilkesinin ve felsefesinin çeşitli yönlerini vurguladılar. Ayrıca, Bangabandhu’nun kızı Sayın Başbakan Şeyh Hasina’nın liderliğinde Bangladeş’in etkileyici sosyo-ekonomik dönüşümünü vurguladılar. İki kardeş ülke olan Bangladeş ve Türkiye arasındaki iş birliğinin, özellikle devam eden pandeminin neden olduğu bu olağanüstü dönemde daha da derinleştirilmesinin öneminin altını çizdiler. Webiner, “Mujib Yılı’nı anmanın Bangladeş ve Türkiye halkları arasındaki dostluk ve anlayış bağlarını daha da pekiştireceği ümidiyle sona erdi