Basın plakana güvenip aracını park etme…
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca verilen “Araç Basın Plakasını”, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Zabıta ekipleri tanımıyor. Ajansımızın genel müdürünün park ettiği yeri özürlü park yeri olduğu gerekçesi ile çekiciyle çekilerek, özel bir otopark’a çekilmiştir. Genel Yayın Müdürü geldiğinde ise arabanın yerinde yeller esmekteydi.
Kanunen araç çekiminin yargıtay kararlarına göre yasak olmasına rağmen, belediye ekipleri ne bu karara uymuşlar, ne de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca verilen “Araç Basın Plakasının tanımışlardır. Basın plakası olan araçların dokunulmazlığı vardır, ancak trafik polisinden alınıp zabıtalara verine bu denetimler bilgi noksanlığından dolayı, vatandaşı zora sokmakta, aracının nereye götürüldüğünün araştırmanın yanı sıra birde ceza ödemektedir.
Özürlü yerine araç çekmek yasaksa, Oraya, buraya özürlü aracından başka hangi araç çekilirse cezalandırılır diye bir levhanın konması gerekir, Ama hala bu olğunluğa erişemediğimiz için bu tür olaylarla karşı karşıya kalmaktayız.
Kocaeli’ne kazara yolu düşecek olan basın mensupları nahoş hadiselerle karşılaşmaması için, bu konuda uyarmayı bir görev biliyoruz.
İçişleri Bakanlığı Genelgesi : Araç Çekme Yerine Park Cezası Kesilecek
İçişleri Bakanlığı, park yasağı ile ilgili bir genelde yayımladı. 81 ilin valilik, emniyet müdürlüğü ve jandarma komutanlığına gönderilen genelgeye göre, park yasağı kuralı ihlali yapan araçlar, trafik düzeni ve güvenliğini etkilemediği hallerde çekilmeyecek. Söz konusu araçlara sadece park yasağı cezası yazılacak.
Genelgeye göre park halindeki araçlar şu hallerde çekilebilecek:
– Belediye otobüsü, taksi, dolmuş, tramvay gibi yolcu taşıtlarının duraklarına 15 metre
– Yaya kaldırımı ve geçitlerine, okul geçitlerine, kamu kurum ve kuruluşları ile hastane, sağlık kuruluşu, garaj, park, konut gibi yerlerin giriş ve çıkışlarına 5 metre
– Usulüne uygun olarak park etmiş araçların ikinci sıra yanına, kavşak içlerine ve kavşaklara, tünel girişlerine, köprü girişleri ve üzerine, yangın musluklarının bulunduğu yerlere 5 metre mesafe
– Engelliler için ayrılmış park yerlerine park etmiş araçlar ile trafik düzeni ve genel güvenlik bakımından tehlike oluşturacak şekilde bulunan ve kaldırılması gereken araçlar.
CEZA KARARI GÖREVLİDEN
Çekme işlemi sırasında; aracın ihlalinden dolayı plakaya gerekli ceza uygulanacak. Aracın çekilmesine trafik görevlileri karar verecek ve refakat edecek. Aracın plakası ve ihlal durumunu gösterecek şekilde görüntü kaydı alınacak ve bu kayıtların uygun ortamlarda muhafazası sağlanacak.
SÜRÜCÜ GELİRSE ÇEKME İŞLEMİ DURACAK
Araç çekiciye yüklendiği veya götürüldüğü sırada sürücüsünün gelmesi durumunda trafik idari para cezası karar tutanağı kendisine tebliğ edilecek, varsa yapılan masrafların (UKOME veya İl Trafik Komisyonları tarafından güncel belirlenen tarifeler üzerinden) makbuz karşılığında ödenmesi halinde araç sürücüsüne teslim edilecek.
ÇEKİLEN ARAÇLARIN TAKİBİ NASIL YAPILACAK?
Sürücüsünün çekici üzerinde seyahatine izin verilmeyecek. Çekilen araçlar en yakın otoparka götürülecek. Aracın otoparka giriş yaptığı an itibariyle görevlilerce PolNet bilgi sistemi kısmından veri girişi yapılacak. Araçla ilgili bilgiler www.egm.gov.tr adresinde yer alan “trafik cezası” ve “otopark sorgulama” kısmından sorgulanabilecek.
Ayrıca araç sahiplerinin e-Devlet’te kaydı var ise “elektronik posta adresine”, e-Devlet mobil uygulamasını indiren kullanıcıların ise cep telefonlarına araçlarının çekildiği otopark bilgilerinin gönderildiği hususları duyurulacak.