EKONOMİEkonomi

İTO’nun 2022 bütçesi kabul edildi

İTO’nun 2022 bütçesi  kabul edildi. Başkan Avdagiç” 2022 yılında  İhracat Merkezi ile potansiyelleri açığa çıkaracağız”dedi.

* İstanbul Ticaret Odası, üyelerinin üretim ve ticari güçlerini artıracak dolaylı ve genel faaliyetlerin yanı sıra doğrudan faaliyetler-projeler geliştirmeye devam ediyor. İTO, 2022 itibariyle ‘Uçtan Uca e-İhracat Merkezi’ adlı projeyi de hayata geçirmeyi planlıyor.

 * İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “e-ticareti e-ihracata çevirmek için güçlü bir projeyi daha devreye alıyoruz. ‘Uçtan Uca e-İhracat Merkezi’ adlı projemizle KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin e-ihracat potansiyellerini açığa çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

 İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İTO’nun 2021 Faaliyet Raporu ile 2022 İş Programı ve Bütçesi’nin ele alındığı Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda, 2022 yılında e-ihracata yönelik yeni bir projeyi daha hayata geçireceklerini açıkladı.

Üyelerin üretim ve ticari güçlerini artıracak dolaylı ve genel faaliyetlerin yanı sıra doğrudan faaliyetler-projeler de hayata geçirdiklerini söyleyen Avdagiç, “Pandemiyle önemi bir kez daha anlaşılan e-ticareti, e-ihracata çevirmek için güçlü bir projeyi daha devreye alıyoruz. ‘Uçtan Uca e-İhracat Merkezi’ projemizle KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin e-ihracat potansiyellerini açığa çıkarmayı amaçlıyoruz. Karınca kararınca her Türk girişimcinin, ihracat artışına katkıda bulunacağı bir imkanı, bu projeyle elde edeceğine inanıyorum” dedi.

ÜYELER İÇİN NÖBET YILI

İTO üye sayısının 650 bini aştığını belirten Avdagiç, şöyle devam etti: “Üyelerimizden bize ulaşan sorunları ve talepleri, ilgili makamlara hiç bekletmeden ve çözecek şekilde ulaştırdık. Özellikle hizmetler sektöründeki işletmelerimiz için çok ciddi mücadele ve teşebbüslerde bulunduk. Salgının ikinci yılı da tüm personelimizle birlikte 650 bin üyemiz için hazır kıta nöbette olduğumuz bir yıl oldu. Deyim yerindeyse sadece kendi üyelerimizin değil, Türk iş dünyasının bütün mensupları için çare ve çözüm üreten bir öncü kuvvet olarak çalıştık. 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de görülen ilk Covid-19 vakasından sonra uygulamaya koyduğumuz ‘aktif iletişim-faal istişare’ mekanizmasını daha da güçlendirip kalıcı hale getirdik. 650 bin üyemizin temsilcisi olan Meslek Komitelerimiz, siz değerli Meclis Üyelerimiz ve üye firmalarımızın içinde bulunduğu iş örgütleriyle sürekli iletişim ve istişare halinde olduk.”

TÜCCARIN TAPU MUHAFIZIYIZ

Pandeminin ikinci yılında üretimin ve ticaretin çarkları daha hızlı dönsün diye İTO olarak tüm personelle hiç ara vermeden çalıştıklarını, ekonominin ve ticaretin büyümesine katkı verdiklerini anlatan Şekib Avdagiç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her zaman söylediğim gibi biz, ticaretin tapu senetlerinin muhafızıyız. Bu nedenle ticari ve adli sebepler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ve üçüncü kişiler bizden belge talep ediyorlar. İşte bu amaçla biz tam 111 bin 117 adet bilgilendirme yazışması yaptık. 2021 yılında sadece Ticaret Sicil Müdürlüğümüz, üyelik işlemleri için Odamızı ziyaret eden tam 378 bin 915 kişiyi ağırladı.”

Yeni bir çağrı sistemi kuruyoruz

 “Çağrı merkezince telefonda yanıtlanan çağrı sayısı, 305 bin 589 olarak gerçekleşti. 2022’de MERSİS ve çağrı merkezimizde yeni bir aşamaya geçmeyi planlıyoruz. Doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlamak amacıyla e-posta, chatbot ve yapay zeka kullanılarak yeni bir sistem kurup, 2022’de hizmete açmayı planlıyoruz.”

 Rakamların diliyle 2021 hizmetleri

* Üyelerimizin fiziksel ve online iştirak edebilecekleri toplantılarımız kapsamında 49 kapsamlı webinar ve 3 seminer gerçekleştirdik.

* Webinarlarda; kamu desteklerinden yeni iş yapma modellerine, markalaşmadan elektronik ihracata, üretim tedariğinin dijital dönüşümünden stratejik pazarlama ve iş geliştirmeye kadar üyelerimizi bilgilendirdik.

* Webinarlarımız rekor seviyede ilgi gördü ve tam 25 bini aşkın görüntüleme aldı.

* 2020’de başlattığımız üyelerimize yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantılarımıza 2021’de de kesintisiz devam ettik. 2021’de fiziki olarak 166 toplantı, online olarak da 155 toplantı olmak üzere toplam 321 toplantı gerçekleştirdik.

* 2021 yılı ocak-kasım ayları arasında 57 bin 625’i kuruluş, 190 bin 931’i değişiklik olmak üzere toplam 248 bin 556 tescil yaptık. Ayrıca 58 bin 589 adet sicil belgesi düzenledik. Yine 7099 sayılı Kanunla bize verilen yetki gereği, 61 bin 799 adet sözleşme ve imza beyannamesini tasdikledik.

* 13 Aralık 2021 tarihine kadar üyelerimize 444 bin 793 faaliyet belgesi verdik. Bu belgenin 352 bin 546 adedini online ortamda verdik. 84 bin 134 adet ticaret sicil gazetesi sureti verirken, 142 bin 365 adet Oda kayıt tasdiki yaptık. Ayrıca 19 bin 632 iş makinasını tescil ettik. Bu, pandeminin ikinci yılında yüzde 23’lük bir artış demektir.

* Ticaretin işlemesi için elzem olan A.TR’den Menşe Şahadetnamesi’ne kadar birçok alanda verdiğimiz dış ticaret belgesinin sayısı, 15 Aralık 2021 itibariyle 2 milyon 466 bin 52 oldu. Bir önceki yıla göre verilen ‘sadece’ belge sayısı, yüzde 11.7’lik bir artışı gösteriyor. Bizce çok önemli bir rakamı, kapasite raporu talebinde elde ettik. Aralık ayı itibariyle üye firmalarımıza 6 bin 446 adet kapasite raporu düzenledik. Bu, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 25.9’luk bir artışa tekabül ediyor.

* Meslek komitelerimiz, 2021’de sektörlerini başarılı bir şekilde temsil etti. Komite toplantılarıyla sorunları ve çözüm yollarını belirleyip Oda yönetimimizi beslediler. 81 Meslek Komitemiz, 2021’de 1.023 komite toplantısı yaparak, yeni bir rekora imza attı. Ayrıca, 1.023 toplantının 5’i fiziksel ortamda, 8’i hibrit şeklinde, 1.010’u da online olarak gerçekleştirildi. Bunlara ilaveten de 2 sektör toplantısı ve 2 müşterek toplantı yaptık.

* 2021’nin ocak-kasım döneminde sektörel sorunlara çözüm üretmek amacıyla toplam 246 maddeden oluşan 17 rapor hazırlayıp bakanlıklara ulaştırdık.

* 2021’de 8 ülkede, 9 ayrı şehirde ‘dizi film içerik; emlak, gayrimenkul; genel ticaret; gıda; inşaat ve iş makinaları; kitap; mobil iletişim teknolojileri; otomotiv endüstrisi’ alanlarında 10 fiziksel fuara katıldık. Bu fuarlarda toplam 7 bin 200 metrekarelik alanda 350 firmamızın 1.350 firma temsilcisiyle yer almasını sağladık.

* Odamız kurumsal portalını, 20 Aralık 2021 tarihi itibariyle 8 milyon 482 bin 833 kişi ziyaret etti.

 İŞTİRAKLERDEN

* BTM girişimlerine 330.4 milyon TL yatırım

Bu yılın ilk 11 ayında 14 BTM girişimi, yatırımcıların ilgisini çekti ve toplam 330 milyon 472 bin lira değerleme üzerinden yatırım almayı başardı. Hedefimiz, 2022’de 400 milyon değerleme üzerinden yatırım almak ve böylece toplamda 1 milyar lira üzerinden yatırıma ulaşmaktır.

 * Teknopark İstanbul savunma için cazibe merkezi oldu

2021 itibariyle 2 bin 447 projenin yürütüldüğü Teknopark İstanbul, milli ve yerli teknolojinin ana üssü haline geldi. Artan talepler karşısında biz de mevcut alanımızı genişletme çalışmalarına başlattık ve sonuçlandırdık. Komşu yeni parsellerin bize verilmesi yönündeki taleplerimiz kabul edilip Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece toplam sınırımız, 469 bin metrekare artışla 1 milyon 136 bin metrekareye ulaştı.

* İDTM’de yeni bir dönem başladı

* İDTM’de 2021’in en önemli gelişmesi, 20 yıllık kiracı sorununun kesin bir şekilde çözümlenmesi oldu. Kiracı, İDTM’nin salonlarından ve ofis olarak kullandığı mekanlardan tahliye edildi. Artık tüm salonlarımızın tek bir yöneticisi var, o da İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’dir. Bu arada İDTM, ilk kez bina tapusuna kavuştu. Gerekli süreçlerin tamamlanmasıyla 1 ve 3 numaralı fuar salonlarının iskanını alıp, tapuya işlettik. Diğer salonlar için de süreçlerimiz devam ediyor.

İnşa ve restorasyon çalışmaları

 Başkan Avdagiç, 2021’in inşa ve restorasyon çalışmalarının son sürat devam edip büyük ivme kazandığı bir yıl olduğunu belirterek, “2019’dan beri yapım aşamalarını özenle sürdürdüğümüz bu eserlerimizi bitirip 2022 yılında, sizlerle birlikte birbiri ardı sıra hizmete alacağız” diye konuştu. Avdagiç, inşa ve restorasyon çalışmaları devam eden bu eserlerle ilgili şu bilgileri verdi:

* Liman Han: Projede izolasyon, elektrik ve mekanik işler yapılıyor. Son olarak çevre düzenlemesi yapılacak ve Allah nasip ederse 2022 Haziran’ında açılışını sizlerle birlikte yapacağız.

* Eski İTO Binası: Burada ciddi bir zemin iyileştirme çalışması yürütüyoruz. Çünkü Haliç’in hemen kıyısındaki binamızın zemini, tabir-i caizse Haliç alüvyonlarının, çamurlarının içinde bulunuyor. 2022’de hafriyat çalışmaları ve su izolasyonunu bitirmeyi, kaba inşaat ile ince ve mekanik işlerin de yüzde 90’ını tamamlamayı hedefliyoruz.

* İTO Ek Binası: Bu binadaki restorasyon çalışmamızın esasını, depreme karşı dayanıklı bir yapı ortaya koymak oluşturuyor. Hedefimiz, 2022 yılında çelik taşıyıcı sistemi kurmak, cephe restorasyonunu ile mekanik işleri bitirmek.

* Taşhan Ek Blok: Kasım 2021 itibariyle tadilat ve takviye ruhsatı alarak çalışmalara başladık. Taşhan’ın tamamlayıcı unsuru olan ancak imar sorunları sebebiyle eş zamanlı yapamadığımız bu yapıyı, 2022’de bitirip Taşhan’daki hizmet birimlerimizle bütünleştirmek niyetindeyiz.

* Hidayet Camii: Sosyal sorumluluğumuzun bir gereği olarak 2022 Mart ayında restorasyona start vermeyi planlıyoruz.