Kahramanmaraş Kabına Sığmıyor
Sanayi, kültür ve turizm şehri Kahramanmaraş zirve yürüşünde..
Bir şehir.. 2.000 sanayi tesisi, 380 ihracatçı şirketi, 130 ülkeye ihracatı, yılda 2 milyar dolar dış ticareti var. Türkiye iplik üretiminin yüzde 35’ini, metal mutfak eşyalarının yüzde 60’ını, kumaş üretiminin yüzde 10’unu, çimento üretiminin yüzde10’unu, elektrik üretiminin yüzde 8’ini bu ilimiz yapıyor.
Kuyumculuk ve kadın ayakkabıda Türkiye 2.’si, İSO ilk 1000’de 26 şirketi yer alan bu şehir,
Türkiye kırmızı biber üretiminin yüzde 60’ını, Türkiye kağıt üretiminin yüzde 20’sini de tek başına üretiyor. Türkiye’nin dondurma markasını üreten şehir: Kahramanmaraş.
Milli ve manevi değerlerine bağlı, Kurtuluş Gününü çocuklarına öğreten, Necip Fazıl’ın, Aşık Mahsuni’nin ve Erdem Bayazıt’ın şehri, şairler şehri Kahramanmaraş..
Sanayileşmeyi başarırken, kent kültürünü korumayı da ihmal etmemiş, yaşam alanları ile sanayi bölgelerini birbirinden ayırırken, çoğu şehiri zora sokan göçmen konusunu örnek bir şekilde çözmüş bir şehir.
Kahramanmaraş artık kabına sığmıyor. Pandemiye rağmen ekonomik büyümesini sürdüren Kahramanmaraş, kendisine daha büyük hedefler belirledi. Şehir ekonomisindeki büyümenin artık bir sıçrama noktasına geldiği bu dönem, şehrin geleceği için özel bir öneme sahip.
Şehrin ekonomisinin başındaki isim Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, şehrin vizyonunu net cümlelerle açıkladı: “Kahramanmaraş’ı 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat hacmi ulaştırmak”
Kahramanmaraş’ın Türkiye iller sıralamasındaki yerinin ilin potansiyelinin henüz çok gerisinde olduğuna vurgu yapan Başkan Balcıoğlu, “Kahramanmaraş bir sanayi kentidir. Ancak, pek az sanayi kentinin sahip olduğu büyük bir turizm, tarım ve tabii kaynak potansiyeline sahiptir. Biz, sahip olduğumuz deneyim, üretim gücümüz ve ticari yeteneğimizle pandemi sürecinde de büyümeyi başardık. Ancak biz bırakın bu başarıyla övünmeyi, yetinmekten bile imtina ediyoruz. Yukarıda ifade ettiğim hedefe varmak için çalışıyoruz.” dedi.
2021 HEDEFİ 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, Kahramanmaraş’ın sadece bir sanayi şehri değil, aynı zamanda bir ihracat şehri de olduğunu belirterek, “Pandemi döneminde 855 milyon dolarlık ihracata imza attık. İhracatımız pandemiden elbette etkilendi. Ancak, yaptığımız çalışmalarla son derece hızlı bir şekilde uyum sağlayarak olumsuz etkileri minimize etmeyi başardık. Bu yılki hedefimiz ihracatımızı yüzde 20 artırmak. Çok büyük bir güvenle söylüyorum ki, artık kabımıza sığmıyoruz. Acilen yeni bir yatırım yerine ihtiyacımız var.” diye konuştu.
Kahramanmaraş’ta işsizlik değil eleman eksikliği bulunduğunu da dile getiren Balcıoğlu, bugün itibarıyla ildeki istihdamın 160 bin olduğunu kaydetti. İlde işsizlik değil, eleman eksikliği olduğuna vurgu yapan Başkanı Balcıoğlu, “Ben her platformda dile getiriyorum. Şu an şehrimizde eleman ve özellikle meslek sahibi eleman eksikliği çekiyoruz. Kamu kurumları ile birlikte bu soruna çözüm bulmak için arayış içindeyiz. Medyada işsizlikle ilgili haberleri gördükçe, biz burada eleman bulamadığımız için iç çekiyoruz” dedi.
KAHRAMANMARAŞ TURİZM MERKEZİ OLACAK!
Kahramanmaraş’ın olağanüstü turizm zenginliklerine sahip olduğuna ifade eden Başkan Şahin Balcıoğlu, “Hiçbir şehirde olmayan tarihi, kültürel ve tabiat güzellikleri şehrimizde ziyadesiyle var. Kahramanmaraş’ın tam 70’in üzerinde gezilecek ve görülecek birbirinden güzel noktası var. Say deseniz sadece isimlerini saymak bile çok zaman alır. Bundan sonraki en önemli görevlerimizden birisi bu zenginlikleri tanıtmak, Türkiye’nin hizmetine sunmak. İnanıyorum ki, önümüzdeki yıllarda şehrimiz Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından birisi olacak” diye konuştu.
KAHRAMANMARAŞ KÜLTÜR VE TURİZM BAŞLIKLARI
Yedi Uyurların Gizemli Hikâyesi: Ashab-ı Kehf
Uğurböceklerinin Saklı Kenti: Uludaz Tepesi
13 Bin Yılın Kanıtı: Ana Tanrıça Figürü
Germanicia Antik Kenti Mozaikleri
400 Yılın Altın Markası: Kapalı Çarşı
Türkiye’nin Oksijen Deposu: %34 Orman Varlığı
Türkiye’nin En Büyük 4. Su Havzası: Ceyhan
Türkiye’nin En Büyük 4. Ovası: Elbistan
Bin Yılın Savaş Hikâyesi: Maraş Kalesi
Bir Selçuklu Şaheseri: Ulu Cami
Şairler Kenti: N.Fazıl, E.Bayazıt, A.Mahsuni
Sim Sırma’nın bu coğrafyadaki tek mirasçısı