EDİTÖRDENEditörden

Kapalı Çarşı Görkemli Günlerine Dönüyor

Sadece İstanbul’da, Türkiye’de değil, tüm Dünya’da adeta bir sembol olan Kapalı Çarşı’da çatı restorasyon süreci sona erdi. Bunun yanında, atık su ile kanal sistemleri de elde geçirilen sembol ve anıt değerinde ki çarşı, kalan bir kaç rötuş sonrası, milyonlarca insanı ağırlamaya hazır olacak.
Yapımı 1461 yılında yani günümüzden 568 yıl öncesine dayanan bu sembol, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet tarafından, Ayasofya’ya gelir getirmek amacıyla, ilk çekirdeği olan Bedesten olarak inşa edilmişti.
Daha sonra eklentilerle günümüz şeklini alan Kapalı Çarşı, yüz yıllara dayanan yaşı nedeniyle, başta çatı olmak üzere, bazı yerlerinde deformasyona uğramıştı.
Artık bir yönetim kurulu tarafından yönetilen ve Başkanlığını Fatih Kurtulmuş’un yaptığı yönetimin, bundan sonra ki hedefi, çarşıya terli yabancı yılda yaklaşık 100 milyon insanı çekmek.Son yıllarda, sürekli artış gösteren ziyaretçi sayısı 50 milyon civarında.
Kapalı Çarşı’da ki bu atılıma bir destek de İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO) geldi.
İTO geleceğe bir belge niteliği ve tarihe ışık tutacak bir işe imza atarak, çok geniş ve derin araştırmalar sonucu oluşan,’Geçmişten Geleceğe Kapalı Çarşı’ adlı bir kitap hazırladı.Kapalı Çarşı’da düzenlenen bir etkinlikle tanıtımı da yapılan kitap ile ilgili konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, çarşının gerek iç ve ve gerekse de dış turizm yanında, ülke ekonomisinin can damarlarından bir olduğunu belirtti.
Avadgiç, İTO olarak, Kapalı Çarşının üzerine titrediklerini ve onun eski görkemini kazanmasından, topluluk olarak büyük gurur duyacaklarını vurguladı.
İstanbul’umuza, artık gelmeye başlayan ve içlerinde 800 mürettebat, 2200 yolcu taşıyan cruise gemilerinin limanda bulunduğu Pazar günlerinin açık olabilmesi halinde, hem ülkemiz daha fazla döviz kazanabilecek, hem de yeni istihdam olanakları sağlanabilecek…ahmetcoskunaydin@hotmail.com