ORHAN KURAL’IN ARDINDAN🌹💐🤲💐🤲🌹
(Hüseyin Akarçeşme)
Tüm kıtalarda ayak izlerini bırakarak gitti…O
zihinlerimizde ve kalplerimizde ise asla unutulmayacak anılarını ve hayat derslerini…
Kaleme aldığı kitaplarının, çağlar boyu ufukları aydınlatacağından ve binbir emekle kurup geliştirdiği Gezginler Klübümüzün, onun üretici,ilerici ve aydınlık ruhunu daima yaşatacağından şüphemiz yok.Kendisini kömür ile ilgili olarak İTÜ den tanımıştım ve kaynaşmıştık adeta.Dostluğumuzu yardımlaşmamızı hiç aksatmadık.Orhan hocamdan çok şey öğrendim diyebilmenin bahtiyarlığı içerisindeyim.
Türkiye Gezginler Kulübü kurucu başkanı Prof. Dr. Orhan Kural ile birlikte dünyanın dört bir yanına seyahat etmiş şanslı bir gezgin olarak şunu söylemeliyim ki; kendisi benim gözümde seyyahların piriydi. Ona Çağdaş Evliya Çelebi denirdi.Çokta doğru bir yakıştırmaydı bu. Gençlere hem bu gezegeni sevmeyi ve korumayı, hem de onu keşfetme aşkını aşılamaktaydı. Evini dünyanın her köşesinden gelen gençlerin ücretsiz kalabileceği bir “gezginler evi” haline getirmişti.Cankurtaran semtinde tarihi binayı gezgin lokali ve Benin konsolosluğu olarak değerlendirdi.Hem ülkemizdeki gençlerin dünyanın farklı yerlerine seyahat etmeleri hem de dünyadaki gezginlerin ülkemizi ziyaret etmeleri için çalışmalar yürütmekteydi.
İTÜ Maden Fakültesi Kömür ana bilim dalı,İstanbul Aydın ve Esenyurt Üniversiteleri Öğretim Üyelikleri yaptı.Benin Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosluğu, Türkiye Gezginler Derneği Kurucu Başkanlığı, Bağımlılık ve Sigara karşıtı“Sarıay Derneği” Kurucu Başkanlığı, Guinness Türkiye Temsilciliği görevleri , hocamızın insanlığa faydalı olmak ve hayata anlam katmak adına giydiği şapkalardan başlıcalarıdır.Bütün dünyayı eksiksiz ve kapsamlı olarak gezen dünyadaki sayılı insanlardandı.
Onlarca gezi kitabının yanı sıra, bir maden mühendisi olarak kaleme aldığı, 22 devlet başkanının önsöz yazdığı Guinness Rekorlar Kitabına giren “Coal” isimli kitabı, dünyada kömür ile ilgili yazılan en kapsamlı bilimsel kitaptır. 19 farklı dile çevrilen “Dünya İçin Birşey Yap” isimli el kitabının da yazarı olan Prof. Dr. Orhan Kural, o çok sevdiği ve karış karış gezdiği bu dünyada güzel ve anlamlı izler bırakarak 23.12.2020 de maalesef Covid 19 musibetinden aramızdan ayrıldı.
İstanbul ticaret odası(İTO) olarak geçmişte ortak çalışmalara imza attık.Hocamızın Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Kağıthane’deki Hizmetleri ve konferansları da her türlü takdire takdire şayandı.Futbolu sevmiyordu.Futbol bir spor değildir,bir sanayi dalıdır tezini savunuyordu.Futbol için ve futbolculara ödenen paralar acınacak bir durum derdi.Ama Geleneksel spor dalları federasyonu yönetiminde olduğum yıllarda Ata sporlarımızdan atlı ciritin tanıtımına ve gelişimine büyük katkı vermişti.İnsanlara hayatı boyunca israftan kaçınmayı,ihtiyacı kadar tüketmeyi dile getirdi ve uygulatmaya çalıştı hayatı boyunca.
Hocamız sıra dışı bir kişilikti.. Dünya insanını kucaklayan, bu gezegen üzerinde canlı ve cansız her nesneye sevgi ve saygı besleyen, hayvan dostu, çevre dostu , çok yönlü ve evrensel bir insandı.Vefalı ve kadirşinas bir dosttu.Varlığını, sohbetini , yol arkadaşlığını şimdiden çok özlediğimiz hocamıza Allah`tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Ruhu şad, mekanı cennet, makamı Ali olsun..
Bu dünyaya görevli olarak gelen ve görevini tamamlayarak giden bir insan olarak addediyorum.Ne mutlu ona ki bu Dünyada sayısız eserler bırakarak göçen kullardan oldu.
🤲🤲
Hüseyin Akarçeşme
-Gezginler Kulübü-03.01.2021
İstanbul Ticaret odası Katı yakıt meslek komitesi Meclis Üyesi-Kömürcü
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi