Promosyon sektöründe ihracat hedefi…
İTO promosyon sektörünün ilk raporunu yayınladı
– İTO Başkan Yardımcısı Kuralay:
– “Promosyon ürünleri sektörünü, ekonominin turnusol kağıdı olarak değerlendirebiliriz. Eğer bir büyüme iştahı ve kalkınma hamlesi varsa, ilk işaretler promosyon sektöründe görülmeye başlanır”
– “Promosyon sektörü ihracatının 2026’da 3 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoruz.”
İstanbul Ticaret Odası (İTO), pazarlama iletişimi kapsamında bir şirketin adı, logosu veya sloganı ile hazırlanan, tüketiciye genellikle hiçbir maliyeti olmadan sunulan “promosyon ürünleri” için ilk sektörel araştırma raporunu yayınladı.
Birçok sektörden girdi temin eden sektörün tüm boyutlarıyla ele alındığı raporun tanıtım toplantısı, İTO’nun Eminönü Merkez Binası’nda gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Ömer Torlak’ın başkanlığındaki araştırma ekibi tarafından hazırlanan kitapta, promosyon ürünleri harcamalarının pazarlama ve marka iletişimine katkısı bilimsel verilerle açıklanıyor. Raporda, promosyon ürünlerinin pazarlama iletişiminde ‘iki ucu keskin bıçak’ etkisine sahip olması bakımından, kurumsal iletişim ve marka iletişimi aracı olarak doğru kullanılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Yayınında sektörün gelişme trendini dijital tarafa doğru kaydığı da ifade ediliyor.
Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, promosyon ürünleri araştırmasının sektörde yapılan ilk rapor çalışması olduğunu söyledi.
– ‘Promosyon sektörü ekonominin turnusol kağıdı’
Kuralay, “Promosyon ürünleri sektörünü, ekonominin turnusol kağıdı olarak değerlendirebiliriz. Eğer bir büyüme iştahı ve kalkınma hamlesi varsa, ilk işaretler promosyon sektöründe görülmeye başlanır. Çünkü reklamcılık, kağıt ve kağıt ürünleri, matbaa, basım ve yayıncılık, tekstil, plastik ürünleri, metal ve makine sanayi, seramik ve cam gibi çok sayıda sektör ile ilişkilidir” dedi.
Kuralay, sektörün 2020 yılı için yaklaşık 100 milyar liralık bir ciro oluşturduğu, bu cironun yaklaşık yüzde 25’inin ihracat geliri olduğunun raporda belirtildiğini hatırlattı. Kuralay, “Sektörün istihdam verilerinin de yan sanayi ile birlikte 300 bin kişiyi bulması Türk ekonomisi için değerini gösteriyor. 2016- 2020 dönemi arasında toplamda yüzde 33’lük bir büyüme sağlanmış olması sektörün gücünü ifade ediyor. Pandeminin bütün şiddetiyle sürdüğü dönemde bile yüzde 8’lik bir küçülmenin yaşanması sektörün ayaklarının nasıl iyi bastığının da işareti olmuştur” diye konuştu.
İsrafil Kuralay, “Promosyon ürünleri sektöründe dünyada 50 milyar dolarlık hacme ulaşan bir pasta var. Buradan alacağımız payı, yeni nesil ürünlerle hızlı bir şekilde artırmamız mümkün. Geri dönüşümlü malzeme ve ‘hikayeli’ ürünlere odaklanan trendi muhakkak göz önünde bulundurmalıyız. Ürünlerde kültürümüzden de esinlenilerek yeni tasarımlar da yapmalıyız. Yenilikçi yaklaşımlarla üretim ve pazarlama portföyümüzü daha da geliştirebileceğimize inanıyorum” diye konuştu.
– “Sektörün ihracatı her geçen yıl artış gösteriyor”
Promosyon ürünleri sektörünün cari açığa taviz vermeyen bir sektör olduğunu belirten İsrafil Kuralay, sektör ihracatının 2016- 2020 yılları arasında yüzde 65 arttığını ve bu dönemde ithalattaki artışın yüzde 15 seviyesinde kaldığını söyledi. İTO Başkan Yardımcısı Kuralay, şunları söyledi:
“Sektörün ihracatı her geçen yıl artış gösteriyor. Promosyon ürünleri sektörü ihracatının 2026’da 3 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoruz. Bu sektörün müthiş bir rekabet gücünün olduğunu gösteriyor. Yerli üretim yatırımlarının artıyor olması da bu başarının sürdürülebilirliğine işaret ediyor. Bu rakamlar ve yatırımlar, promosyon sektörünün çok ciddi bir ihracat potansiyeli olduğunu gösteriyor. Aldığımız bilgilere göre Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinden pandemi dönemi sonrası gelen talepler artma eğiliminde. İnanıyorum ki promosyon ürünleri raporumuzda belirtilen nitelikli eleman eksikliği, e-ticaret konusundaki yatırım çalışmaları, tasarım ve ürün geliştirme konusundaki zafiyetler giderilirse, sektörün gücü daha da büyüyecektir.”
Sektörün uluslararası fuarlara katılımın önemine değinen Kuralay, “Sektörün İTO olarak yapmış olduğumuz milli katılım organizasyonlarına iştirak etmesini arzu ediyoruz. Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen Avrupa’nın en etkin promosyon ürünleri fuarı olan PSI son derece önemli. Sektörümüzü bu fuara katılmaya davet ediyorum. Aynı zamanda promosyon sektörünün küresel buluşması olan Hong Kong’daki Gift and Premium Fuarı’nı da gündeme alacağız. Biliyorsunuz her yıl düzenlenen uluslararası bu” dedi.
– Rapordan tespit ve öneriler
* Promosyon sektörü reklamcılık, kağıt ve kağıt ürünleri, matbaa, basım ve yayıncılık, tekstil, plastik ürünleri, metal ve makine sanayi, seramik ve cam gibi çok sayıda sektör ile ilişkili.
* Sektöre bakış açısı, önemli ölçüde promosyon ve eşantiyon ürünlerin imalatı ve ticareti bağlamında ürün odaklı olarak görülüyor.
* Tasarım ve ürün geliştirme konuları sektör açısından önemlidir. Taklit ve kolaycı yollarla ürün tasarımı ve geliştirilmesi ile ancak izleyici olunabilir. Katma değeri yüksek ürün tasarımları ile ürün geliştirme çabaları mutlaka sektörün gündeminde ciddi olarak yer almalı.
* Çalışanların mesleki bilgi ve becerilerinin, pazarlama iletişimi, marka ve kurumsal iletişim yetkinlikleri kazandırıcı eğitim programları ile desteklenmesine ihtiyaç var. Sektördeki işletmelerin ihtiyacı olan mesleki yeterliliğe sahip sertifika programları geliştirilip sektöre ait bir akademinin oluşturulması fayda sağlayabilir.
* Sektöre ait stratejik pazarlama planı oluşturulmalı.