EditördenEDİTÖRDEN

Sorunlar ve Çözüm Çalıştayı

“Üniversite Dergileri: Sorunlar ve Çözüm Çalıştayı 2022 Önerileri ” yarın düzenlenecek

Üniversite dergilerine ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırılacak

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar başkanlığında üniversite dergilerinin mevcut durumunun görüşüleceği “Üniversite Dergileri: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı 2022” 12 Aralık 2022 tarihinde düzenlenecek.

Yükseköğretim Kurulu tarafından düzenlenecek Çalıştay’a Yükseköğretim Kurulu temsilcileri, rektörler, editörlük görevini yürüten ve işleyişe hâkim olan öğretim üyeleri ile idareciler ve idari personeller katılacak.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın açılış konuşması ile başlayacak Çalıştay üç oturum halinde düzenlenecek. Çalıştay oturumlarında; ulusal ve uluslararası endekslere girme, etik ilkeler ve yayın politikaları, açık erişim, basılı ve elektronik yayınlar, editoryal süreçler, alternatif yayın süreçleri ve biçimleri, veri setlerinin erişime açılması ve tekrar edilebilirlik, akademik yayın stilleri, yazarlar için rehber, bibliyometrik verilerin paylaşımı, veri tabanı abonelikleri, fakülte ve enstitü dergileri konuları görüşülecek.

-Çalıştay’ın Amacı-

Üniversiteler bilimsel bilginin üretildiği, bilim dünyası ve kamuoyu ile paylaşıldığı temel kurumlardan birisidir. Bu nedenle üniversitelerin temel amacı yalnızca bilimsel araştırmalar yapmak değil aynı zamanda bu araştırmaların tüm bilim dünyası ve kamuoyuyla paylaşılmasını sağlamaktır. Bilimsel bilginin üretimi, sürdürülmesi ve tüm dünya ile paylaşılması açısından süreli yayınlar oldukça önemlidir. Süreli yayınlar, çoğunlukla üniversite dergileri veya diğer bilimsel mecralar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu bakımdan üniversite dergileri yazılı bilim dünyasının temel taşıyıcılarından biridir ve hakemli akademik dergiler bilimsel üretimde başat bir rol üstlenmektedir.

Türkiye’de yükseköğretim alanının genişlemesi ve bilimsel üretimin artmasına paralel olarak akademik dergi yayıncılığına da ihtiyaç artmıştır. Hem ulusal hem de uluslararası özel yayınevleri, yazarlar ve/veya üniversitelerden destek alarak yayınlarına devam etmektedir. Aynı şekilde, makalelere erişim için veri tabanlarına yüksek abonelik ücretleri ödenmektedir. Bu süreçte, üniversiteler bünyesinde yayın yapan ve kâr amacı gütmeyen dergiler de ciddi bir önem kazanmıştır. ULAKBİM bünyesinde oluşturulan ve taranan dergilerin nitelikleri ile ilgili ölçütler getiren TR-DİZİN, Türkiye adresli dergilerin kalitesinin artırılmasına katkıda bulunmaktadır. Öte yandan, Türkiye adresli dergilerin uluslararası endekslerde taranması istenen düzeyde değildir.

Bu toplantıda üniversite dergilerinin mevcut durumu, yayın kaliteleri, ulusal-uluslararası indekslerde taranması, yayın etiğe uygunluğu, editoryal konuları başta olmak üzere üniversite dergilerini ilişkin geniş kapsamlı birçok başlık görüşülecek, mevcut sorunlar ve sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alınacak.