Türkiye’de, Pandemi hangi sektöre yaradı
Türkiye’de pandemi hangi sektöre yaradı. İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Triko Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balkuv, tüm dünyada yaşanan pandaminin Türkiye’deki bazı sektörlere fırsat yarattığını hatırlatarak Avrasya Haber Ajansına pandeminin sektörüne etkilerini değerlendirerek , sektörünün taleplerini dillendirdi.
Balkuv, Pandemi Türkiye’nin önüne hazır giyimde önemli bir fırsat yarattığını hatırlatarak, “Pandemi süresince, Yoğun bir sipariş talebi ile karşı karşıya kaldık. Bu fırsatı doğru biçimde değerlendirip Avrupalı alıcılarımızla uzun süreli güven ve istikrar anlayışında çalışıp, ülkemizin ihtiyacı olan değeri yaratmak arzusundayız.Ülkemize gelen Siparişler, ağırlıklı olarak pamuklu mamullerden geliyor”
Balkuv, siparişlerin geçen seneye göre yüzde yüz on artmış durumda olduğuna dikkat çekerek “ siparişlerdeki artışa karşılık 10 aylık ortalamaya baktığımızda elyafın2,ipliğin 4 dolara ihraç edildiğini görüyoruz. Halbuki biz üretip ihraç ettiğimiz de bu rakam 18- 20 dolara çıkıyor. Katma değeri arttırarak ülkemize daha fazla döviz kazandırabiliriz Türkiye için stratejik öneme sahip hazır giyimde bu durum üretimi ve ihracatı tehdit eder hale geldi, sorunu giderek büyüyor olması enflasyona olumsuz olarak yansıyacak. Bu şartlarda hazır giyim mamüllerimiz de bu yıl yüzde 50’nin üzerinde fiyat artışı kaçınılmaz olacaktır. Hazır giyimin 20 milyar dolar, trikonun ihracatının 2 milyar400 milyon doları Aşacak olmasına hammadde yaşadığımız sorunlar nedeniyle buruk bir şekilde kutlayacağız. Tüm dünyada emtia fiyatları Dolar bazında yüzde yirmi artmışken, bizde yüzde 50’nin üzerinde arttı. Pamuk ipliğini uluslararası piyasalara göre çok daha yukarıdan alıyoruz. Ayrıca terminalde bir buçuk aya kadar uzadı. Bu durumda siparişlere cevap vermemiz büyük ölçüde zorlaşıyor. Ham maddeye en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde, pamuk ve pamuk ipliği ihracatında % 70 artış var. Üstelik ithalat rekabet içinde olduğumuz ülkeler Portekiz, Bangladeş, İtalya, Pakistan, Mısıra yapılıyor. ham madde deki 1 dolarlık artış ürüne 3 dolar olarak yansıyor. Dolayısıyla hem ihracatın elini rahatlatmak hem de enflasyon azaltmak adına acilen tedbir alınması gerekiyor. En fazla katma değer yaratan sektörlerin başında geliyoruz . Mücevher ve savunma sanayinin ardından 3 üncü sırada yer alıyoruz. 18 milyar dolar Net döviz girdisi sağlıyoruz Bu çerçevede pamuk ve pamuk ipliği ihracatını gözetim uygulanmasına iplikte ithalat vergisinin sıfırlanmasını talep ediyoruz. Dünya ile yaptığımız Ticaret Savaşı’nda iplik bizim ağır silahımızdır . Mermimiz olmazsa bu savaşta yere almamız ve elimize geçen bu fırsatı kaybetmemiz söz konusu”.
Mustafa Balkuv, konuya Napolyon’dan bir alıntıyla şöyle bir örnek veriyor ” Napolyon kaybettiği bir savaştan sonra generallerini çağırıp, biz bu Savaşı neden kaybettik diye sorduğunda, üç nedenden dolayı cevabını almış. Bunlar neler diye sorduğunda ise, Bir, mermimiz bitti denince, Tamam diğerlerini saymanıza gerek yok demiş. Umarım gerekli tedbirler alınır Ve üretim ve ihracat için olmazsa olmazımız ham madde ile beklentimiz ile yarın çok geç olmadan karşılanır. Bu arada enerji fiyatlarındaki rekor artışlar dövizdeki ön görülemeyen iniş çıkışlar Asgari ücretin önemli ölçüde artacağını söylentisi belirsizlik yaratan diğer önemli konularımızdır. verilere baktığımızda Enflasyonun %20’ler bandına yerleştiğinde noktada, çalışanlarımıza artan hayat pahalılığıyla müdahale edebilmeleri ve üreticilerin verimliliği açısından son derece önemli her şeye rağmen rekor kırdığımız ihracatımızda sahayı başta da ifade ettiğim zorlukları göz önünde bulundurularak rakiplerimize kaptırmamak adına devletimizden asgari ücretten üzerimize düşen payı azaltmak için Sigorta vergilerde indirim beklediğimizi belirtmek istiyorum”dedi