EKONOMİEkonomi

Türkiye ekonomisi yılın ilk 9 ayında, 11,7 büyüdü

TİM Başkanı İsmail Gülle, geleneksel hale gelen ve bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen, Yılbaşı toplantısına katılarak  bir konuşma yaptı.Ekonominin Türkiye ekonomisi yılın ilk 9 ayında, 11,7 büyüdüğünü söyledi.

Gülle konuşmasında, ” Ekonomi basınımızın siz kıymetli temsilcileriyle, Bu yıl 17.’sini düzenlediğimiz, geleneksel “Yılbaşı Buluşmasında”, bir arada olmaktan, büyük bir memnuniyet duyuyorum. Pandemi nedeniyle geçen yıl fiziki olarak hep beraber bir araya gelememiştik,bu yıl çok şükür fiziki olarak buluşmanın heyecanını tekrar yaşıyoruz.

Kıymetli Dostlar, Ekonomi gazeteciliği Türk Medyasının en prestijli alanlarından biri olarak öne çıkıyor.

80’li yıllarda ekonomimizin dışa açılmasıyla birlikte, Türkiye’nin dışa açık büyüme modeli,

Ekonomi gazeteciliğinin de yükselişinde tetikleyici oldu. Türkiye’nin makroekonomik dinamikleri

özel sektör odaklı bir değişim gösterirken, ekonomi gazeteciliği de büyüyen Türkiye ekonomisinin

hem duyurulması hem tanıtılması rolünü üstlendi. Ekonomimiz büyüdükçe, İşin fikrî ve stratejik boyutunun da önemi arttı. Bu sebeple, Dünyayı tanıyan, Ekonomin temel ilkelerine hâkim, İş dünyası ve STK’larla doğrudan temasta olan siz değerli dostlarımız, bizler için her zaman aydınlatıcı oldu.

Ekonomi Basınımızın kıymetli mensupları, Türkiye’nin ticaret diplomasisinin saha neferleri olan

biz ihracatçılarla; 30 yıldır dünyanın her yerin karış karış dolaştılar. Her ay düzenlediğimi rakam açıklama toplantılarımızda, Anadolu Meclislerinde, İnovasyon ve Tasarım haftalarımızda, ulusal ve uluslararası etkinliklerimizde, bizlere hep yol arkadaşlığı ettiniz.

Öyle zamanlarımız oldu ki, ailelerimizden çok birbirimizle zaman geçirdik. Sahada hep beraberdik.

Sahada inşa ettiğimiz beraberlikleri, TİM ve EGD olarak, 17 yıldır organize ettiğimiz bu etkinlikle

taçlandırıyor olmaktan, büyük bir mutluluk duyuyorum. Zira biz ihracatçılar olarak her yeni yıla, Yeni hedeflerle, Yeni rotalarla, Yeni heyecanlarla giriyoruz. Artık gelenek haline gelen buluşmalarımız vesilesiyle duyduğumuz heyecanı sizlerle paylaşmak bizleri ayrıca memnun ediyor.

 Değerli Basın Mensupları,

Sizlerin de yakından takip ettiği üzere, İhracatta tarihi bir yılı geride bıraktık. 2021 yılında, Bizleri önce 250 milyar dolar ihracata Ardından 300 milyar ihracata taşıyacak bir ufkun parıltılarını gördük. Yakın bir zamana kadar bazı çevrelerde hayal olarak görülen ihracatta 200 milyar dolar eşiğini bu yıl aştık.

Eylül ayı itibariyle yıllık ihracatımız 200 milyar doları geçti. Kasım ayı itibariyle yıllık ihracatımız 221 milyar dolara ulaştı. Son üç aydır, aylık bazda 20 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyoruz. Çeyreklik bazda ihracatımız 60 milyar doları aşmış durumda.İnşallah önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle, Aralık ayının gurur verici rakamlarını, Sizlerle beraber, milletimizle paylaşmanın gururunu yaşayacağız.

Değerli Dostlar,Türkiye artık ihracat öncülüğünde büyük bir dönüşümün eşiğinde. Bunu küresel ticaretin gidişatından, Türkiye’deki yatırım gelişmelerinden, İhracatçılara gelen taleplerden net bir şekilde anlıyoruz. İnşallah yakın zamanda “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefimize el birliğiyle ulaşacağız. Tabi ekonomi algı işi. Bu noktada sizlerin etkisi büyük. Sizlerden beklentimiz de Yazdığınız yazılarda, hazırladığınız, sunduğunuz programlarda, Katıldığınız oturumlarda ihracattaki gelişmeleri aktarmanız. Maalesef son dönemde bazı mecralarda, kurdaki artışın veya enflasyonla ilgili sorunların muhatabı olarak ihracatçıların gösterildiğine teessürle şahitlik ettik. Farklı mecralarda defaatle zikrettiğimiz gibi burada da ifade etmek isterim. İhracatçıların kurun yükselmesine dair bir beklentisi yok. Açıkçası bizim işlerimizi, Ani yükselişler de ani düşüşler de aynı ölçüde olumsuz etkiliyor. Biz istikrarlı kurdan yanayız. Türk Lirasını istikrarlı bir seviyede kalması, İhracatın öngörülebilirliğini ve sürdürebilirliğini artıracaktır. Bu sayede ihracatımız daha sağlıklı bir şekilde artacaktır. Ayrıca, Türkiye’de ihracat artıyorsa bu büyük oranda kapasite artışlarının sonucundan oluyor. Yeni yapılan yatırımları, açılan fabrikaları sizler yakından takip ediyorsunuz. Dolayısıyla ihracatçıların, ülkemizdeki mal arzına negatif bir katkısı olduğu ancak hayal ürünü olabilir. İhracat ülkemizin refahına doğrudan katkı yapmaktadır. Türkiye ekonomisi yılın ilk 9 ayında, 11,7 büyüdü. Bu büyümenin yaklaşık yarısı, ihracatın katkısıdır. İhracat ailesi; Ülkeye döviz getiriyor, İstihdam oluşturuyor,Teknolojiye, inovasyona, girişimciliğe ve tasarıma öncülük ediyor, Cari işlemler dengesine pozitif katkıda bulunuyor. Yani ihracatçılar ülkemizin güçlenmesine ve ülkedeki refahın artmasına doğrudan katkıda bulunuyor. Bugüne kadar; planlarımızdan, hedeflerimizden, her zaman ilk haberdar olanlar olarak, attığımız her adımda; yazılarınızla, haberlerinizle, her zaman yeni fikirleri, alternatif çözümleri sunan aktörler olarak yanımızda oldunuz. Türkiye’nin kutlu ihracat davasında, Basın mensubu dostlarımızın, Bizlere yol arkadaşlığı etmesi, İhracat Ailemizi daha da güçlü kılıyor.

Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Sayın Celal Toprak,  Ekonomi Basınının Duayenleri,

Değerli Dostlar,  Sözlerime son verirken, Yıllardır bu mesleğe verdiğiniz emekler için sizlere teşekkür ediyorum. İhracatta yıldız senemiz olacak 2022 yılının, hepimize, tüm ülkemize, sağlık, afiyet ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum. 20 yıldır gördüğümüz tecrübeli sîmâlardan, Mesleğe yeni başlayan meslektaşlarınıza kadar, Ekonomi Basınının her bir değerli temsilcisini, saygı ve muhabbetle selamlıyorum.