EKONOMİEkonomi

YAPEX Fuarı İstanbul’da…

10 yıldır Antalya’da düzenlenen YAPEX Restorasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı, bu yıl “Kırsal Miras ve Kent İlişkisi” teması ile 16-18 Haziran 2021 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. YAPEX Fuarı, koruma sektörü ve yerel yönetimleri bu yıl 11’inci kez bir araya getirecek.  

ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım işbirliği, Tarihi Kentler Birliği desteğiyle düzenlenen YAPEX Restorasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı, bu yıl İstanbul’da düzenlenecek. Kültür mirasını oluşturan eski ve yakın dönem mimari ve kültürel eserlerin korunması, restorasyonu, işlevlendirilmesi ve geleceğe aktarılması için çalışmalar yapan tüm yatırımcı, projeci ve üretici unsurları 10 yıldır Antalya’da bir araya getiren fuarın 11’incisi 16-18 Haziran’da İstanbul Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Fuar, “Kırsal Miras ve Kent İlişkisi” temalı panel ve sunumların yanı sıra katılımcı belediyelerin birikim ve projelerine de ev sahipliği yapacak. Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyeler için fikir alışverişlerine olanak sağlayan büyük ölçekli bir platform olma özelliği taşıyan fuarda; yerel yönetimlerin, sivil ve özel girişimlerin restorasyondan turizme, kültür rotasından yeni nesil imece yöntemlerine yaklaşımları ve  uygulama örnekleri ziyaretçilerle buluşacak.

 

Küçülen kırsal yerleşimler ve kaybolan kırsal yaşam biçimine dikkat çekilecek

YAPEX Fuarı 2015 yılında “Kırsal Yaşam Kırsal Miras” teması ile düzenlenmişti. Aradan geçen 5 yılda kırsal mirasın korunması, artan kentleşme ve iklim kriziyle daha da önem kazandı. Fuarda, giderek küçülen kırsal yerleşimler ve kaybolan kırsal yaşam biçimi, tüm dünyada dramatik bir biçimde azalan kırsal nüfus, uzmanların konuk olduğu oturumlarda bir kez daha ele alınacak. Fuar, kırsal mirasın korunmasındaki sorunların daha iyi anlaşılabilmesi için, değişen dünya düzeninde “kır”ın nasıl yer aldığını, kır-kent ilişkisini ve kırsalın değişimin neresinde durduğunu tespit etme yolundaki emeklerin ve etkilerinin gözlemlenmesine, yeni çıkarımlarda bulunulmasına ve örgütlenme ağının güçlenmesine olanak sağlayacak. Ülkemizin kentsel, kültürel ve doğal mirasını bir ortak miras anlayışıyla koruyarak yaşatmak için projeler üreten ve uygulayan tarihi kentlerin, kırsal mirasın korunması çalışmalarındaki görev ve sorumlulukları çok büyük. 30 yıldır “Köyler Yaşamalıdır” sloganını benimseyen ve “Geleceğin dünyasında köyler gerçekten yaşayabilecek mi?” sorusuna dikkat çeken ÇEKÜL Vakfı ile Tarihi Kentler Birliği’nin 2019 yılında, 7 bölgeden 38 köyde yürüttüğü “Kırsal Miras Programı” raporunun sonuçları da YAPEX Fuarı’nda paylaşılacak.

 

Tarihi kentleri güncel temalarla besliyor 

“Restorasyon, renovasyon ve kültür mirasını koruma” alanlarındaki sergi ve etkinlikleri bünyesinde buluşturan YAPEX Fuarı’nın hedefi yerel yöneticiler, uzman şehirciler, koruma projecileri, restorasyon uygulamacıları, yapı ustaları, teknik elemanlar ve yapısal/kentsel koruma-yenileme-işlevlendirme alanındaki yatırımcı kurumlar arasındaki etkileşim sağlamak. Bu geniş bağlam içinde pek çok kez yerel yönetimlere ilham olacak konu başlıklarını gündeme taşıyan fuar, bugüne dek tarihi kentleri çok çeşitli başlıklarla besledi. Fuar, yerel yönetimlerin gündemini oluşturmaya devam ediyor. YAPEX Fuarı her yıl farklı temalar altında güncel yaklaşımları ve yerel bilgiyi yeni teknoloji ve tekniklerle bir araya getirerek farklı sektörlerin ve uzmanlıkların etkileşim içinde bulunmasına olanak sağlıyor. Fuar, koruma alanında gündem oluşturmanın yanı sıra uzmanlar ve yerel yönetimler ile sektör temsilcilerini de bir araya getirerek doğru projelerin üretilmesine ön ayak oluyor.