ito meclisinde Yapay Zeka’nın önemi…
Ahmet Coşkunaydın
Yaklaşık 800 bin üyesiyle Dünyanın en büyük ticaret odalarından biri olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) gündem belirlemeyi sürdürüyor.
İş dünyasından çok çeşitli sektörlerin temsil edildiği İTO’ya bu kez Uzun yıllar ekonomi gazeteciliği ve Halkla İlişkiler uzmanlığı alanlarında çalışmaları yapan Özcan Altunkaya, İTO’nun Haziran ayı meclisinde yaptığı konuşmada Yapay Zeka konusuna dikkatleri çekerek ,değişik bir rüzgâr estirdi.
İTO’da yapılan aylık meclis toplantısının ayın ekonomik konularının konuşulduğu bölümde söz alan Altunkaya,İTO’nun gelişmelere ayak uydurarak yapay zekaya geçmesi gerektiğini anlattı.
Altunkaya konuşmasında,“Bugün burada olmaktan büyük heyecan duyuyorum.!!!
İletişim fakültesinde okurken gazeteciliğe İstanbul Ticaret Odası Meclis toplantılarını takip ederek başladım. Şimdi haberci olarak takip ettiğim bu odanın meclis üyesi olarak burada bulanmak gerçekten heyecan verici.
Değerli meclis üyeleri, ben uzun yıllar ekonomi muhabirliği yaptıktan sonra sektör değiştirdim. Türkiye’nin önde gelen birçok şirketine iletişim danışmanlığı hizmeti verdim. Start-uplardan unicornlara onlarca şirketle çalıştım. Bugün çoğunun adını çok bildiğiniz bir çok teknoloji şirketleri ile yakından çalıştım.
İşte bu yüzden! bu değerli meclisteki ilk konuşmamı bunun üzerine hazırladım.
Bugün yaklaşık 200 milyonluk koleksiyonuyla dünyanın en büyük kütüphanesi kabul edilen Londra Kütüphanesi’nin raf uzunlukları 750 kilometreyi aşıyor, buna her yıl ortalama 8 kilometre daha ekleniyor.
Her gün kütüphanedeki basılı materyalden 5’i incelenmek istense tüm koleksiyon ancak 80 bin yılda tamamlanabiliyor.
Sadece HD kalitedeki görüntülü materyalleri izlemek ise 3.5 yıl alıyor.
Değerli meclis üyeleri, son 2 bin yıllık insanlık tarihinin oluşturduğu bilgi birikiminin bir kütüphaneye sağmış hali bu. Oysa günümüzde neredeyse, her hafta, her gün insanlık tarihinin ürettiği bilgiden daha fazla bilgi üretimi var. Ve bu bilgi, bugün belki de dünyanın en kıymetli metası….
Ve belki de bu yüzden dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Facebook, şirketinin adını META olarak değiştirdi.
Bununla birlikte, değerli meclis üyeleri, elde edilen tüm veriler ve bilgilerin bir metadan, katma değerli bir ürüne dönüşmesi çok zor ve karmaşık.
Biz henüz daha bir kütüphanedeki kitapları bile okumaktan 80 bin yıl uzakta iken yeni verileri nasıl analiz edecek ve okuyacağız?’
İTO’nun Yapay Zekaya ihtiyacı var…
Özcan Altunkaya konuşmasının devamında sözlerini şöyle sürdürdü :
Değerli meclis üyeleri bu örnekleri şunun için verdim. İstanbul resmi olarak 16 milyon, gayriresmi 20 milyonluk bir nüfusa sahip. İstanbul Ticaret Odası ise 142 yaşında. Muazzam geçmişe sahip. Onbinlerce rapor, kitap, döküman vs…. Her şeyi ile dev bir bilgi birikimi var burada!
Yani değerli meclis üyeleri her gün milyarlarca veri üretiliyor.
Peki bu verilere nasıl ulaşacağız!!! ve sonrasında nasıl değendireceğiz? Ve en önemlisi, bu verileri İstanbul’lunun yararına, Türkiye’nin, dünyanın yararına nasıl sunacağız.? Çözüm yapay zekadır.
Değerli üyeler, endüstri devrimi dünyanın bütün çehresini değiştirdi. Bu devrimini gerçekleştirenler müreffeh ülkeler oldular, vatandaşları zenginleşti. Bu devrimi kaçıran ülkeler ise ekonomik olarak geri kaldı. Maalesef bunlardan biri de Türkiye.
Ancak! Teknoloji bu geri kalmışlığı ortadan kaldırmak için tüm ülkeleri yeniden start noktasında buluşturma imkanı veren muazzam bir şans tanıyor. Hemen hemen her 25-30 yılda bir teknolojik bir devrim yaşanıyor. Ve bu devrimi yakalayanlar hemen diğerlerinin önüne geçebiliyor.
Örnek mi! İşte Güney Kore.. İşte son yılların yükselen ülkesi Vietnam…
Değerli üyeler şu anda dünyanın en büyük 10 şirketinden 7’sinin yaşı 30 bile değil.
Ve bunların ortak noktaları birer teknoloji şirketleri olmaları. Apple, google, tesla, meta gibi yeni nesil teknoloji şirketleri, 100 yılı aşan geçmişlerine ve on binlerce çalışanı olan şirketlerden daha değerli durumda.
NVDİA’yı sanırım duymayanınız kalmamıştır! Daha 2 yıl öncesinde kimse ismini bilmiyordu bile. Şimdi dünyanın en değerli 3 şirketinden biri. Eminim ki bu sıralarda oturan sizlerin içinde NVDİA hissesi olan var..
Değerli meclis üyeleri, bilişim, teknoloji bir kez daha bizleri yeniden start noktasında buluşturdu. İşte o buluşturma noktasının bu sefer ki adı, hepiniz biliyorsunuz YAPAY ZEKA…
Londra Kütüphanesi kadar her gün üretilen bilgiyi, işleyerek bir insanın yapabileceği bazı görevleri daha fazla veriyle daha hızlı bir şekilde yapılmasına imkân tanıyan yapay zeka hayatımıza girmiş durumda.
Değerli meclis üyeleri bir devrim yaşanmasına rağmen yapay bence hala sıfır noktasında ve ilkel. Cep telefonlarının ilk çıktığı günlerdeki gibi basit işler yapıyor. Telefon açmak, SMS gibi..
Ama gün geçtikçe yapay zeka hayatımızın her alanına girecek. Ve gelecekte bugünleri, belki de ‘’ kulübeden telefon açardık’’ nostaljisine benzer şekilde çocuklarımız kendi çocuklarına anlatacağız
Değerli meclis üyeleri; Biz İstanbul Ticaret Odası olarak, bu ülkenin en büyük odası ve öncü kuruluşlarından bir olarak Yapay Zeka Çağı’na kayıtsız kalamayız. Yine üreten değil, tüketen tarafında yer almamalıyız.
Yapay zekanın nasıl bir katma değer yarattığına çok yakından zaman iki çarpıcı örnek vermek istiyorum. Biliyorsunuz yapay zeka konusunda dünyanın en büyük teknoloji şirketleri Microsof ve Alphabet (- yani google) arasında çok büyük rekabet var. Bununla birlikte her iki şirkette Wall Street’ta halka açık borsada işlem görüyorlar.
İşte biz oradan bu somut sonuçları görebiliyoruz. Şöyle ki…
Ekim – Aralık 2023 bilanço dönemi için Microsoft’un geliri bir önceki yılın aynı dönemine göre 52,7 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktı.
Microsoft CEO’su Satya Nadella bu finansal sonuçları değerlendirirken aynen şu cümleleri kullandı. Nadella diyor ki ‘’Şirketimizde yapay zeka konusunda konuşmaktan, yapay zekayı geniş ölçekte uygulamaya geçtik. Yapay zekayı teknolojilerimizin her katmanına aşılayarak yeni müşteriler kazanıyoruz ve her sektörde yeni avantajlarla verimlilik kazanımları sağlamaya yardımcı oluyoruz”
Burada rakama da dikkat çekmek isterim; yaklaşık 10 milyar dolarlık yüzde 18’lik artış yapay zeka kaynaklı.
Değerli üyeler hepimizin google olarak bildiğimiz Alphabet’in geliri de yapay zeka gelirleri ile beklentileri aştı. Alphabet’in geliri ekim- aralık 2023’te döneminde 76 milyar dolardan 86,3 milyar dolara çıktı. Şirketin CEO’su Sundar Pichai reklam gelirleri düşerken artan gelir için ‘’ “Kâr büyük ölçüde yapay zeka ve inovasyondan kaynaklandı” dedi.
Görüyorsunuz; bu şirketlerin yapay zekadan elde ettiği gelir, Türkiye’nin cari açığını kapatacak kadar büyük.
Değerli meclis üyeleri; Muhtemelen ben burada yeni olduğum için, bilmiyorum! Gündeme gelmiştir. Ama bir öneri olarak sunmak isterim. İşte az önce saydığım nedenlerden dolayı İstanbul Ticaret Odası bu muazzam birikimini üretken yapay zeka ile toplumun hizmetine sunmalı. ITOGPT’yi hayata geçirmeliyiz. Böyle bir çalışma İTO’ya çok yakışacaktır.
Değerli meclis üyeleri teknoloji, sınırları hayal dünyamız ile çizilen her şeyi, gerçeğe dönüştürebiliyor. İTOGPT de bizim hayallerimizin start noktası olsun.