Sektörün dertlerini bir bir açıkladı…
İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği’nin (İGEDDER) 2024 Yılı 13. Geleneksel İftar Yemeği İBB(nin Çıpıcıdaki 1453 tesislerinde gerçekleştirildi.
İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği(İGEDDER) Başkanı Yüksel Yılmaz iftar sonrası yaptığı konuşmada, sektörün dertlerini bir bir açıkladı. Yılmaz konuşmasında,Esikedn çevre komisyonunda olduklarını ancak son zamanlarda bu komisyona çağrılıp sektörün görüşünün alınmadığına dikkat çekerek, ” sektörde ithalat gerekiyorsa, bize sorulup görüş alınırdı, çünkü bunu en iyi sektör derniği bilir ama bu soon zamanlarda sektöre sorulmadan gerçekleştiriliyor”dedi.
Üretim alanlarında sorun
Üretim alanlarının yerleşimin bölgelerinin içinde bulunmasının sorunlara neden olduğunu anlatan Yılmaz, “İnsanlar geri dönüşümcülerden rahatsız olabiliyor. Bunun elbette yerleşim alanında olmamasi lazım. Geri dönüşümcülere özel yerler tahsis edilmesi gerektiğinin altını çizerek, ” derneğimizin kurulma amaçlarından birinin de yer sorununu çözmek , Gebze’de bunun için kooperatif kurduk. Silivri’de de yer aldık. Bizim yerimize tarım arazi deniyor, oysa aldığımız yerlerin tarımla da alakası yok. Yıllardır bunun için uğraşıyoruz” .
Destek istiyoruz
Sektörlerinin en büyük sorulandan birinin de enerji maliyetindeki artış olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı iş sürdürülemiyor. şu an atık kâğıdı firma almaya gidemiyor, çünkü gitse maliyeti kurtarmıyor. 0 yüzden burada destek verilmesi muhakkak şart. En azından küçük ve orta işletmelere bir destek verilmesi gerekiyor. istediğimiz destek kredi olarak değil o zaten veriliyor. Enerji desteği olabilir, sigorta desteği olabilir, vergi indirimi olabilir”
Fakat ithalat durursa firmalar kapanma riski yaşayabilir”
Toplam 6 sektöre ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan metal geri dönüşümcülerde bir sorun olduğunu belirterek,” bir de kâğıt tarafında sorun yaşanıyor. Ama şöyle de bir şey de var, açık konuşmak gerekirse biz pandemi sürecin-de talep artışından dolayı altın yıllarımızı yaşadık. O yüzden şu andaki sıkıntılardan dolayı sektörde ben kapatacağım diyen pek duymadım, Fakat “İthalat durursa firmalar kapanma riski yasayabilir, O yüzden şimdiden toplama-ayrıştırmacılara daha çok destek verilmesi gerekir, Depozito sisteminin hızlandırılması lazım. Kaynağında ayrıştırmanında hızlandırılması lazım. Belediyeler bu işi tekelleştiriyor. Bazı belediyelerde’kendim toplayacağım’diyor. Belediyeler sektörümüze ruhsat vermiyor, hatta müracaatını bile almıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığıda ruhsat zorunluluğu koydu. Bu da büyük sıkıntı oluşturuyor”dedi.