EditördenEDİTÖRDEN

Böylesi hiç görülmedi…

                        SANATA VE SANATSEVERLERE SAYGISIZLIK

(Mustafa Ertürk)-

günlerde Türk Musikisi sevenlerini de ilgilendiren bir tartışma daha doğrusu bir karalama eylemi var sosyal medyada. Bu ilk kez olmuyor ama bu seferkinin farklı bir anlamı var. Genellikle bu tip etik olmayan çıkışlar ün arayışında olan, sansasyonel söylemlerle gündeme gelmeye çalışan sanatçı adayları arasında olur.

Bu kez etik olmayan bu çıkış Türk Sanat Musikisi alanında adını duyurmuş, bazı çevreler tarafından “diva” diye anılan bir sanatçıdan Bülent Ersoy’dan geldi. Hedefinde kitlelere Türk Musikisini sevdiren, bir ekol yaratan efsane bir isim vardı. Bu isim Zeki Müren’di…

Önce Bir youtube kanalında sonra da bir tv kanalındaki sohbet programında Bülent Ersoy Zeki Müren’in başkalarının bestelerini adına kaydettirerek haksız bir şekilde sahiplendiğini söyledi ve ondan “Hırsız..” Diye söz etti.

1996 yılında kaybettiğimiz Zeki Müren hayatta olmadığı için ithamlara cevap verme, açıklama yapma şansı doğal olarak yok. Ölümünün 28, yıldönümünde hiç bestesi olmayan birisi tarafından böyle hakaret içeren bir sıfatla anılması beni çok incitti.

Zeki Müren’in diye bilinen bazı bestelerin Şükrü Tunar’a ait olduğu ve Zeki Müren’e hediye ettiği söylenir. Bu konu iki müzisyenin de hayatta oldukları ve birlikte çalıştıkları bir dönemde gerçekleştiği için hırsızlık diye bir şey söz konusu değil. Bu insanlar hayatta olsalardı acaba Bülent Ersoy yine böyle konuşabilecek miydi?

Ayrıca Zeki Müren’in çok sayıda bestesi var. Hepsini Şükrü Tunar’a mal etmek doğru mu?

Ülkemizde geçen 28 yıla rağmen kime sorsanız Zeki Müren’i tanır. Sadece kendi kuşağı değil sonraki kuşaklar da Türk Müziğini onun sesinden onun, yorumuyla sevdi. Bu 28 yılda ikinci bir Zeki Müren çıkmadı. O sadece bir yorumcu değil çok yönlü bir sanatçıydı.

İlk kez görselliği de ön plana alan sahne gösterimleri sundu. Denenmemiş şeyleri denedi. Özel yaşamındaki seçimleri ne olursa olsun o halkın karşısında bir beyefendiydi.

Benim merak ettiğim Bülent Ersoy bunca yıldan sonra neden Zeki Müren’e saldırma gereği duydu? Yoksa hala dişine göre bir rakip bulamadığını mı düşünüyor? Aslında o ve Zeki Müren hiç rakip olmadılar. Zeki Müren bir ekoldü.

Bu söylemlerde ilk anda Zeki Müren’in anısına yapılan bir saygısızlık var gibi görünse de saygısızlık sanata ve sanatseverlere yapılmış durumda.

Buradaki konu bestelerin kime ait olduğu değil, Zeki Müren gibi bir duayeni halkın karşısında “Hırsız…” sıfatıyla nitelenmesidir.